Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

събота, 12 май 2012 г.

CLEARMONT FERRAND – ВУЛКАНИТЕ, ГАЛИТЕ, „МИШЕЛИН”

Ако попаднеш неподготвен в главния град на централната Френска провинция Оверн, разходката с фотоапарат ще ти помогне да вникнеш в сдържания аристократизъм на древно селище, запазило се непокварено от врявата на пренасалените мегаполиси. Клермон Феран, в Древна мистична Галия - земя на троли и магии, родина на безсмъртните приключенци Астерикс и Обеликс...  

Спокоен релеф, приятен климат, а крайградските възвишения са спящи вулкани,  поради което и черните каменни облицовки от вулканична скала са специфичен архитектурен елемент на много от сградите. Вероятно някога е имало и немалко гори, защото древното име на града, за който свидетелства Страбон, е превод на Свещена гора. Днес горите са по-малко, но уважението към тяхната ценност е много голямо.

Разбираме го в сградата на централната горска администрация на област Оверн. Сградата е проектирана и построена изцяло от дърво, което е един ясен знак за стойността, която се придава на този екологосъобразен материал.

Най-важната разходка – с фотоапарат, започваме през нощта. Силните струи светлина придават особен мистичен облик на централната градска част. С меч в ръка, възседнал жребец с развята грива, на градския площад ни приветства славният Версенжекторикс - прославеният галски пълководец, отстоявал героично независимостта на местните хора срещу агресивното нашествие на римляните, предвождани от Гай Юлий Цезар. Сградата, коато тук прави най-голямо впечатление, е на операта, чудесно осветена в тържествени полутонове. Отляво профучава трамвай – красив и празничен. Оказа се, че освен с футуристичен дизайн се различава от нашите и защото се движи не с железни колела, а на... гуми.

Малки и незначителни заставаме в подножието на голямата катедрала, която извисява ръст над целия град. Напомня Парижката Света Богородица. Катедралата е високо, а около нас са вълшебните магазинчета за най-различни, интересни и необикновени неща. Сгъваеми ретро-решетки пазят витрините... Празно през нощта е кафе Паскал, наречено най-вероятно на известния френски физик Блез Паскал, роден тук, в Клермон Феран. На изтъкнатия си съгражданин клермон-феранци дължат и политехническото висше училище.

В магазин Карфур е срещата с изобилието на пикантната френска храна. Тя остава един от най-важните бизнес приоритети на провинция Оверн. Клермон Феран е световно известен с бизнес, започнал преди стотина години: производството на гумите „Мишелин”, което вече е прекратено в района.

Освен университет, градът с близо 150 000 жители има безброй културни фестивали, между тях и световен фестивал на късометражното кино. А преди близо хиляда години от този град тръгнал първият Кръстоносен поход.

Днес?... Хубаво е да го посетите, а защо не и да заживеете в него.

Текст и снимки:
Екатерина ПОПОВА


Няма коментари:

Публикуване на коментар