Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

сряда, 10 юни 2009 г.

В Прага – „Мечта, реалност, кошмар”, 2001


Репортажна снимка от „Пражка пролет”,1968 г.

Това е първият музей в Прага (след Нежната революция от 1989 г.), предназначен да покаже системата, установена в сферата на бившия Съветски съюз. Оригиналните елементи и инсталации съдържат автентични артефакти и са показани в три основни зали.

Експозицията е фокусирана върху тоталитарния режим в бивша Чехословакия, установен с преврат през месец февруари 1948 г. до неговия бърз колапс през ноември 1989 г. Темата на музея е "Комунизмът - мечта, реалност, кошмар". Посетителите попадат в напълно херметизиращ свят. Херметизиращи фабрики, историческа класна стая, една стая за разпити или видео клипове от телевизионната машина на времето. Всъщност, стъпките из втората половина на 20 век са една интродукция към чудесата на Златна Прага.


Класната стая пресъздава задължителен урок по руски език


Свалена табела от улица в Прага

Като цяло музеят рисува ярка картина на комунизма в Чехословакия. Съсредоточен е и върху столицата Прага в най-различни области на живота: ежедневието, политиката, историята, спорта, образованието, „изкуството” (като например движението „Социалистически реализъм”), медийната пропаганда, „народната” милиция, армията... Не са пропуснати тайната полиция, цензурата, съдебната власт и принудителните институции ( включително и сталинистките трудови лагери).


Голи рафтове и калпава стока в магазин от времето на комунизма

Видео екран запознава посетителите с уникални кадри от масовото публично несъгласие с режима и демонстрациите по време на „Пражка пролет” през 1968 г. и „Нежната революция” от 1989 г.


Картичка за спомен от херметизирания свят

Музеят на комунизма в Прага бе създаден и открит на 26 декември 2001 г. с идеята да създаде авторитетно историческо повествование за ерата, оставила сериозен отпечатък върху 20. век. По никакъв начин обаче експозицията не е предвидена от организаторите да бъде филтър за съвременни политически въпроси в Чешката република.


По ирония на съдбата Музеят на комунизма в Прага е разположен между две емблеми на капитализма : Мак Доналдс и казино

Източници:
Официален сайт на
Музея на комунизма в Прага


http://www.muzeumkomunismu.cz/
http://en.wikipedia.org/wiki/Museum_of_Communism

Снимки: Интернет

1 коментар:

  1. Много информативно и интересно. Предстои ми пътуване до Прага скоро и това ще е едно от местата които съм включил в програмата си :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване