Блогът на Момчил Попов

Блогът на Момчил Попов

понеделник, 11 май 2009 г.

Сталински барок в София


Плакат на Сталин като стратег - архитект

Архитектурен стил, създаден по личните вкусове, предпочитания и капризи на Бащата на народите Йосиф Висарионович Сталин. Практикуван по задължение от Москва на територията на целия социалистически лагер от края на Втората световна война докъм края на 50-те години на 20. век. Разрушенията от бомбандировките са естествена предпоставка за стоежи на обществени и жилищни сгради, които по същество унифицират (уеднаквяват) архитектурния облик на много градове на суша, разпростряла се от Японско до Балтийско море.
Което на практика е опит за отстраняване на културната идентичност на много народи.
В края на 60-те години на същата огромна територия се появява нов задължителен архитектурен „бисер” – масовото панелно строителство. Под благовидната форма на настаняване в нови жилища в градовете, милиони соцлагеристи са подредени в кутии (а не в собствени къщи). Основната цел е въвеждане на ред, дисциплина, строга отчетност пред Партията - майка и страх в личния живот.
Печалното е, че вече 20 години след рухването на тази система, и от Космоса си личат купищата бетон, населени с хора, на територия, разпростряла се върху една шеста от сушата на Земното кълбо.

Ларгото











Техникум „Сталин” (до 1956 г.)









Бул. „Ал. Стамболийски”
















Бул. „Цариградско шосе”



Няма коментари:

Публикуване на коментар